Biografia Päivi Alasalmi

 

Nuoruus

 

päivi alasalmi lapsenaPäivi Alasalmi syntyi Haukiputaalla 7.8.1966 virkamies- ja opettajaperheeseen. Äidinkielenopettajana toiminut Sisko-äiti opetti nuorimman lapsensa lukemaan 5-vuotiaana, ja siitä alkoi kiehtova matka fiktion maailmaan. Lapsena Päivin suosikkilukemistoon kuuluivat sadut, kansalliseepokset ja jännityskertomukset. Koulussa Päivi kertoi tarinoita välitunneilla luokkatovereilleen, kirjoitti pitkiä aineita ja signeerasi sinikantiseen vihkoon kirjoittamansa sadun: Kirjailija Päivi Alasalmi 7 vuotta. Päivi sai ylioppilastodistuksen Haukiputaan lukiosta v. 1985. Seuraavaksi opiskelupaikakseen Päivi valitsi Oriveden opiston kirjoittajalinjan, jossa toimivat opettajina Juhani Syrjä (proosa) ja Risto Ahti (lyriikka). Orivedellä syntyi vahva halu julkaista oma teos. Kiitetyistä novelleistaan Päivi palkittiin Pirkanmaan kirjoituskilpailussa v. 1986, ja esikoisromaani alkoi saada tulta alleen. Tampereen yliopiston yleisen kirjallisuustieteen yleisen linjan opinnot saivat jäädä taka-alalle, kun esikoisteos Saana valtasi Päivin mielen. Kirja julkaistiin syksyllä 1988 Gummeruksen kustantamosta, ja se herätti kovasti huomiota.

 

 

Läpimurto

 

päivi alasalmiToisen romaaninsa Lopettajat Päivi Alasalmi julkaisi syksyllä 1990. Kiittävän kritiikin jälkeen ilmestyi läpimurtoromaani Onnellisia ihmisiä vuonna 1992. Onnellisista ihmisistä tehtiin kuunnelma ja TV-minisarja, joihin Päivi kirjoitti käsikirjoituksen. Kirja käännettiin ranskaksi ja sloveeniksi. Häntä pyydettiin esiintymään kirjastoissa ja kouluissa ympäri Suomea, ja vientiä oli ulkomaillekin. Syyslukukauden 1993 hän vietti Pohjois-Amerikassa Iowan kuuluisassa Writer’s Workshopissa. Muut ulkomaanmatkat suuntautuivat alppialueille Keski-Eurooppaan ja Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan Zimbabween ja Sambiaan.

Syksyllä 1995 Päivi kohahdutti lukijoitaan novellikokoelmalla Suden hetki. Se valittiin Koskenkorva-palkinnon ehdokkaaksi. Samaan aikaan kuin Suden hetkeä hän oli kirjoittanut uhkeaa, viihteen kliseitä parodioivaa kartanoromaania Vainola, joka nimettiin vuonna 1996 Finlandia-ehdokkaaksi.

Keväällä 1997 Päivi Alasalmi suuntasi lähes vuoden kestäneelle maailmanympärimatkalle. Budjettimatkailua, trooppista telttailua ja matkakertomusten tekoa lehdille hän harrasti Puolassa, Kreikassa, Israelissa, Egyptissä, Ranskassa, Tansaniassa, Keniassa, Intiassa, Nepalissa, Thaimaassa, Malesiassa, Singaporessa, Australiassa, Uudessa-Kaledoniassa, Vanuatulla, Uudessa-Seelannissa ja Pohjois-Amerikassa. Sen jälkeen hän vetäytyi piilopirttiin Hämeeseen kirjoittamaan puhtaaksi kokemuksiaan. Matkasta syntyi kirja Matkalla paratiisiin (1999), ja kahdesta lumikinosten keskellä vietystä talvesta romaani Metsäläiset (2000). Salaperäinen ja mystinen Metsäläiset uppoutuu tutkimaan muinaissuomalaista uskontoa sen nykyaikaisine ilmenemismuotoineen. Tammikuussa 2001 Päivi palkittiin Gummeruksen Kaarlen palkinnolla koko tuotannostaan.

Päivi synnytti pojan lokakuussa 2001 ja tyttären elokuussa 2002.
Samana vuonna 2002 ilmestyi myös romaani Ystävä sä naisien. Se tutki uskonlahkon karismaattisen johtajan vaikutusta keittäjänä toimivaan kilttiin Armiin ja koko lahkoon. Syksyllä 2006 näki päivänvalon uusi romaani Tuo tumma nainen, jonka päähenkilö Pauliina tahtoi kuvankauniin talon ja perheidyllin hinnalla millä hyvänsä. Vuoden 2008 syysmarkkinoille ilmestyi romaani Valkoinen nainen, joka ammensi aiheensa Afrikasta. Kirja kysyi: Mihin voimme uskoa, jos emme näkemäämme?

 

 

Uusia aluevaltauksia

 

alasalmi kuva Lea MettovaaraVuonna 2009 Päiviltä ilmestyi ensimmäinen satukirja Turhamainen aasi, jonka riemastuttavat tarinat hän oli kertonut alun perin iltasatuina lapsilleen. Se palkittiin vuonna 2010 Gummeruksen Kaarlen palkinnolla ja Tampereen kaupungin luovan kirjallisuuden palkinnolla suvereenina, uutena aluevaltauksena. Saman vuoden syksyllä ilmestyi novellikokoelma Koirapäinen pyöveli, johon oli koottu novelleja kahdenkymmenen vuoden ajalta. Kirjan kantavaksi teemaksi tuli alkoholi, perheensä jättävät miehet ja pakoon lähtevät naiset. Kirjan novelleja on käännetty mm. unkariksi.
Keväällä 2011 Päivi otti jälleen uuden aluevaltauksen, kun häneltä julkaistiin haastatteluihin pohjautuva mielipidekirja Loistava yksinhuoltajuus. Se oli arvostelu- ja myyntimenestys, ja sen ensimmäinen painos myytiin loppuun kuudessa viikossa. Syksyllä 2011 kirjailijalta tuli ulos toinen satukirja Sinnikäs meripoika, jonka seikkailut sijoittuvat suurelta osalta Perämeren rannoille, Päivin synnyinseuduille. Siitä lohkaistiin satu Enkelin laulu, joka ilmestyi Saksassa samana syksynä jouluaiheisessa kokoelmassa.

Syksyllä 2011 Kari Väänäsen käsikirjoittaman suosikki-TV-sarjan Taivaan tulet kakkoskauteen perustuva romaanisovitus Punainen kukko. Päivi oli aiemmin tehnyt TV-käsikirjoituksen omasta romaanistaan Onnellisia ihmisiä, ja nyt siis syvensi Kari Väänäsen TV-käsikirjoituksen romaanimuotoon.

Ensimmäinen historiallinen romaani Joenjoen laulu ilmestyi syksyllä 2013. Kolmeen aikatasoon sijoittuva tarina alkaa vuodesta 1519. Toinen aikataso on vuosi 1852 ja kolmas osa sijoittuu nykyaikaan.
Syksyllä 2013 ilmestyi myös kolmas satukirja Kultainen kissanpentu. Kirjassa on kaksitoista viehättävän vanhanaikaista iltasatua, joissa seikkaillaan Suomen lisäksi Siperiasta Jaavan saarelle.

Joenjoen laulun Soruian tarina sai itsenäisen jatko-osan Pajulinnun huuto syksyllä 2015. Pajulinnun huuto sijoittuu kesään 1525 ja kertoo pirkkamiesten ankarasta verotusmatkasta Inariin.

Matka sadun, faktan ja fiktion maailmaan jatkuu.

 

Lehdestä luettua:

“Alasalmen romaanissa on teräksenkirkasta kovuutta ja psykopaattista julmuutta. Ihmisten pinnan alla muhii sairaita pakkomielteitä ja tekoja. Barbie-nuket eivät pystykään hallitsemaan omaa elämäänsä, kun sattuma panee ison pyörän liikkeelle.”
Kaisa Aukia/Uusimaa 16.10.92 romaanista Onnellisia ihmisiä

Uusia Aluevaltauksia

"Kirjailija Päivi Alasalmi on tehnyt lastenkirjan, jossa on moderneja prinsessa ja eläinsatuja. Ei voi muuta sanoa kuin että aikamoinen napakymppi. Tätä mieltä ainakin on 6-vuotias testilukija, joka ei päästäisi sitä kädestään yhtenäkään iltasatuiltana.

Kirsikka Kiviniemi Yhteishyvä

"Päivi Alasalmi kirjoittaa omaa hulvatonta kieltään, päästelee vauhdilla yli kivien ja kantojen niin että rapa roiskuu. Tulkoon tulilinjalle, joka uskaltaa."

Hanna Kjellberg Lapin Kansa 29.10.1995

alasalmi piirros pekka vuori

Piirros: Pekka Vuori
Helsingin Sanomat 1992