Lastenkirjat Päivi Alasalmi

Kultainen kissanpentu

 

kultainen kissanpentuSatukirja Kultainen kissanpentu jatkaa Päivi Alasalmen ihastuttavaa satusarjaa. Kahdessatoista sadussa seikkailevat Kultaisen kissanpennun lisäksi Laiska-Lasse, joka haluaa vain torkkua ja ottaa tupluureja, mutta tulee voittaneeksi prinsessan ja puoli valtakuntaa omakseen; Jättiläis-Jamppa, joka haluaa muuttaa maahisten mökkiin peräkammarin pojaksi; toisilleen tarkoitetut prinsessa Anne ja ritari Tuomas, jotka joutuvat Siperiaan, sekä vanharouva Sofia, joka opettaa Repekka Rimppakintun kertomaan satuja. Muita satuhahmoja ovat pelottava taikuri, joka lumoaa kokonaisen kylän; Aurinkohovin prinsessat, jotka eivät saa koskaan kyllikseen laulamisesta sekä Seinähullu Seppo, joka ei kaipaa sen enempää kuin yhtä ainutta ystävää. Pelastaako Helka-koira vuorille eksyneen Anttoni-pojan, entä riittääkö torpanpoika Toukolle neljän vuoden maankierto rakastamansa tytön vapauttamiseksi noidan taiasta?

Ilmestymispäivä 19.9. 2013

Lukunäyte Kultainen kissanpentu: http://iltasatu.org/satu/kultainen-kissanpentu/

 

Turhamainen aasi

 

turhamainen aasiNäissä saduissa prinssit saavat kyllä prinsessan ja puoli valtakuntaa, mutta eivät omin avuin. Sen sijaan tarmokkaat ja itsenäiset prinsessat pelastavat velttoiluun taipuvaiset prinssit. Saduissa seikkaillaan taikametsissä ja jylhissä linnoissa, jotka vilisevät velhoja, lohikäärmeitä, noitia ja ryöväreitä. Eläimiin on tarttunut inhimillisiä paheita, ja sehän on selvää, että ahneille ja turhamaisille käy köpelösti. Mutta jos osaa etsiä oikeasta paikasta, voi löytää myös harvinaisen aarteen: onnen.
Päivi Alasalmi on loihtinut häpeilemättömän perinteisiä prinsessa- ja eläinsatuja, joiden arvot on päivitetty railakkaasti nykyaikaan. Niin lapsia kuin aikuisia kutkuttaa hulvaton huumori. Naurun taustalla kaikuu ystävyyden ja läheisten välittämisen tärkeys. Riikka Jäntin taitavasti piirtämät eläin- ja ihmishahmot hurmaavat ja saattavat tarinat lentoon.
Innoituksen satuihin Päivi Alasalmi on saanut matkoillaan Sveitsiin ja Liechtensteiniin. Nähdessään joka kukkulan huipulla komeilevan pikkuruisen linnan, hän ymmärsi, että kuninkaiden oli helppo jakaa valtakunta kahtia ja antaa tytär prinssille puolisoksi: kyseessä oli naapureiden naimakauppa. Myös suomalaiset taikametsät sammalvuoteineen ja kirkasvetisine lähteineen ovat inspiroineet kirjailijaa.

EAN 9789512077106 Lk. 85.22, 120 sivua, koko 148 x 280 mm, kannen suunnittelu Riikka Jäntti ja Jenni Noponen Gummerus Kustannus, syyskuu 2009 ISBN 978-951-20-7710-6, sidottu

Lukunäyte Ryövärinkuoppa: http://iltasatu.org/satu/ryovarinkuoppa/

 

Sinnikäs meripoika

 

sinnikäs meripoikaLystikkäissä saduissa seikkailevat raisut prinsessat, vuorenpeikot ja ahmattikuningas. Päivi Alasalmen satukone pyöräyttää nyt sekaisin Perämeren myrskyt ja merenneitojen maisemat. Prinsessa Rämäpää ei tahdo naimisiin ja pakoilee naimakauppoja panemalla kosija- ehdokkaansa koetukseen. Hirmuinen vuorenpeikko tyrannisoi perheenisiä ja juottaa heille orjalientä. Uusissa saduissa tavataan myös possu nimeltään Pena Perso, haikea haamu Hjalmar, huonokäytöksiset kuninkaanpojat sekä isäänsä kaipaava meripoika Mikael. Sinnikäs meripoika jatkaa Alasalmen palkitun satukirjan Turhamaisen aasin valloittavia polkuja. Sadut ovat nautittavan perinteikkäitä mutta riehakas huumori ja luutuneiden asetelmien pöllyttäminen tuovat ne nykypäivään. Riikka Jäntin taitavasti piirretyt eläin- ja ihmishahmot herkuttelevat yksityiskohdilla.

EAN 9789512085897 Lk. 85.22, 139 sivua, koko 148 x 250 mm, kannen suunnittelu Riikka Jäntti ja Jenni Noponen, Gummerus Kustannus, syyskuu 2011 ISBN 978-951-20-8589-7, sidottu

Lukunäyte Kosijan kolme tehtävää: http://iltasatu.org/satu/kosijan-kolme-tehtavaa/

 

Lehtiarvostelut:

Kultaisesta kissanpennusta kirjoitettua:

"Kokoelma sopivanmittaisia satuja kiireisiinkin iltoihin. Jokainen tarina kätki sisälleen vielä itse tarinaa suuremman opetuksen. "
Ilta-Sanomat 23.11.2013

Turhamaisesta aasista arvioitua:

"Sadut olivat kaikki kivoja, eikä yksikään ollut niistä vanha. Kaikki olivat kirjailijan itsensä keksimiä. Kirjassa on oikein taitavasti piirrettyjä kuvia."

Needa Rasi-Koskinen 8v
Vinski 2010 nro2