Romaanit Päivi Alasalmi

Pajulinnun huuto

 

pajulinnun_huutoPajulinnun huuto on itsenäisestikin luettava romaani, joka jatkaa Päivi Alasalmen edellisen romaanin, Joenjoen laulun, tarinaa 1500-luvun saamelaiskylässä. Soruia on synnyttänyt pirkkalaisen Kaukomielen lapsen ja palannut kotiinsa. Soruia kantaa häpeää siitä, että hänen pieni poikansa on vieraalla verellä merkitty.
Kaukomieli ilmestyy miehineen saamelaisten kylään hakemaan veroiksi turkiksia ja kultaa. Joukossa on mukana hänen poikansa Tornia, joka haluaa luoda yhteyden Soruiaan. Pirkkalaisten pappi yrittää käännyttää väkivalloin saamelaisia kristinuskoon, mutta heille noitarumpu ja jumalille uhraaminen ovat elintärkeitä. Lopulta tilanne käy sietämättömäksi, ja Soruian on jälleen otettava kohtalo omiin käsiinsä.
Pajulinnun huuto on kiehtova, taianomainen ja julma tarina, joka kuvaa Saamen kansan lohdutonta kohtaloa suomalaisten valloittajien armoilla. Se on myös taitavasti kirjoitettu romaani ihmismieltä riivaavista ikiaikaisista tunteista: säälimättömyydestä ja menetyksestä sekä surusta, joka muuttuu vihaksi.

Ilmestymispäivä 27.8.2015

 

Joenjoen laulu

 

joenjoenlauluJoenjoen laulu kuvaa saamelaisten kohtaloa kolmessa eri aikatasossa 1500-luvulta nykypäivään. Saamelaistyttö Soruia löytää tunturista haavoittuneen pirkkalaisen, Kaukomielen, ja hoitaa hänet kodassaan terveeksi. Heidän välilleen syntynyttä suhdetta eivät Aanaarin siidan asukkaat katso hyvällä.
Toisessa aikatasossa vuonna 1852 äitinsä puolelta saamelainen saarnamies Lars Levi Laestadius taistelee Kautokeinon kapinan jälkimyllerryksessä niin syyllisyydentuntojaan, kahtaalle repivää verenperintöään sekä luonnonuskoaan vastaan.
Nykyaikaan sijouttuvassa kolmannessa aikatasossa citysaamelainen Sami Uddas palaa synnyinseudulleen Inariin kääntääkseen uuden sivun elämässään. Etelä-Suomi on nähty, mutta hänen on vaikea löytää omaa paikkaansa myöskään Inarista. Vanhat riippuvuudet vetävät häntä yhä puoleensa, mutta rakkaus saamelaisaktivisti Ingaan saa hänet näkemään oman elämänsä merkityksellisenä.

Joenjoen laulu kertoo, kuinka pohjoista alkuperäiskansaa on yritetty tuhota ja sulattaa enemmistöön viemällä heiltä ensin omaisuus, sitten uskonto, kieli ja elinkeinot.

EAN 9789512092956 Lk. 84.2 306 sivua Koko 140 x 214 mm
Gummerus Kustannus, syyskuu 2013 ISBN 978-951-20-9295-6 Sidottu

 

Punainen Kukko - Taivaan Tulet

 

taivaan tuletKonstaapeli Rauni Väänänen on sopeutunut Kemijärvelle, mistä hän aikoinaan lähti etelään. Sopeutumista toki edesauttaa uusi rakkaus, joka kukoistaa hedelmällisin seurauksin. Rauni ratkoo pohjoisen rikoksia parinaan Aimo Peltoniemi, joka hänkin löytää kumppanin - tai niin hän luulee, ennen kuin lähtee pakomatkalleen koiran kanssa junanrataa pitkin. Raunin isä aiheuttaa huolta, vanhat kaunat selviävät, poliittiset ristiriidat ja muinaiset synnit saavat osittaisen sovituksensa. Oudoin kohtalo on Neljän koplalla, joka tekee vallan äkkikäännöksen elämässään: ei maistu enää viina, ei rötöstely, eikä laulukaan, paitsi Jetsulle! Ja mikä on syynä? Se selviää eräänä yönä, jolloin pöhnäiset miehet löytävät mökkinsä portailta pärekorin ja sen erikoisen sisällön. Pohjoinen murre vääntyilee mehevänä, viha, rakkaus, petollisuus ja uskollisuus rehottavat ja nauru ja itku vuorottelevat tässä hulppeassa, traagisessa ja koomisessa tarinassa.
Kari Väänäsen TV-käsikirjoituksen pohjalta romaanin on kirjoittanut persoonalliseen ja hilpeään tapaansa kirjailija Päivi Alasalmi.
Tekijä: Väänänen Kari, Alasalmi Päivi (toimittaja)

Tekstit: suomi Koko: 134 x 213 mm, sidottu , 256 sivua,
84.2, ISBN: 978-952-5712-96-4 Mäntykustannus

Taivaan tulet kirjaesittely avautuu tästä linkistä Mäntykustannuksen sivuille.

 

Valkoinen nainen

 

valkoinen nainenAfrikka on seikkailu, taistelu, romanssi ja rukous. "Sillä hetkellä kaikki paha tuntui Anitasta olevan hyvin kaukana, ja kaikki maailman rakkaus tässä, missä hänen perheensä eli ja hengitti.” 
Afrikassa yö ei laskeudu, se putoaa mustana kuin nubialainen nahka. Anita asuu miehensä Kimmon ja kahden pienen poikansa kanssa Tansaniassa. Mies suojelee eläinpuiston villieläimiä salametsästäjiltä, äiti hoivaa lapsia ylellisessä talossa, joka suojataan yöksi kaltereilla. Elämä on auringonpaistetta ja rakkautta täynnä, kunnes välähdykset menneisyydestä alkavat vainota. 

Anita suojelisi perhettään kuin naarasleijona, uhraisi henkensäkin heidän puolestaan. Mutta mitä hän pelkää? Keitä ovat uhkaavat valkoiset miehet? 

Valkoinen nainen täydentää Päivi Alasalmen tiiviin tummasävyisten naisromaanien trilogian. Lämmin perhenäytelmä muuttuu karmivaksi sukellukseksi kärsineen naisen muistojen pimentoihin. Alasalmi kuvaa eläytyen Afrikan maagisen maiseman, luonnon ihmeineen ja ihmisen pienuuden loputtoman savannin rinnalla. Valkoinen nainen on myös kannanotto länsimaisen yhteiskunnan arvoihin, kulutuskulttuuriin sekä kolonialismiin.

EAN 9789512077953
Lk. 84.2, 311 sivua, kannen suunnittelu Jenni Noponen, Gummerus Kustannus, elokuu 2008

ISBN 978-951-20-7795-3
Sidottu

 

Tuo tumma nainen

 

tuo tumma nainenTuo tumma nainen houkuttelee lukijan ihastelemaan Helenan ja Hannun luomusta, täydellistä taloa torneineen, puutarhoineen, kalusteineen ja tapetteineen.  Kun Ohto-poika tuo näytille tyttöystävänsä Pauliinan, Helena ja Hannu lumoutuvat tytön viehkeydestä. Nuori pari muuttaa heidän kanssaan asumaan taloon. Syntyy lapsi, toinenkin. Suurperheen idylli näyttää säröilemättömältä. Mutta mitä ajattelee kuvankaunis Pauliina täydellisen naamionsa takana? Mitä Helena tietää toisenlaisesta maailmasta, joka tulee uhkaavan lähelle hänen harmonista idylliään?
Päivi Alasalmen romaani viekoittelee lukijan soljuvan ja notkean kerronnan mukana yhä pitemmälle romaanin tummenevaan maailmaan. Kerronnan syke kiihtyy – ja kohta ollaan keskellä alasalmelaista hurjuutta, joka hurmaa ja hirvittää.

EAN 978-951-20-7243-9 Lk. 84.2, 180 sivua, kannen suunnittelu Jenni Noponen, Gummerus Kustannus, syyskuu 2006
ISBN 951-20-7243-2 Sidottu

 

Ystävä sä naisien

 

ystavaPäivi Alasalmen nimi takaa laadun: lukija tietää odottaa silkinsoljuvien sanojen takaa paljastuvia hurjia käänteitä, jotka nostattavat hiukset pystyyn ja saavat selkäpiihin karmivia tuntoja...
Armilla on kiltti perhe ja rakastava mieli. Hän haluaa saattaa ihmiset tyytyväisiksi syöttämällä heille hyvää ruokaa. Eihän kukaan voi tahtoa pahaa, jos on lämmintä keittoa pullollaan. Mutta Armi kaipaa kiihkeästi ystävää. Hän luuleekin sellaisen saaneensa, vieläpä kaksikin ystävää, kun työpaikan naisista kaksi liittoutuu hänen kanssaan suloiseen naisten keskeiseen kolmoissidokseen. Mielevät sanat kätkevät kuitenkin monia piikkejä. Armi joutuu katkerasti pettymään ja jatkamaan ystävän etsintää. Pestauduttuaan merkilliseen uskonnolliseen yhteisöön keittäjäksi hän pääsee osalliseksi sananmukaisesti syleilevästä ystävyydestä, jolla tulee olemaan kauaskantoiset seuraukset. Lukija ei pääse helpolla, vaikka kerronta tempaa mukaansa kuin vuolas virta. Alasalmi on taiturimainen kertoja, joka pitää lukijan vallassaan, tahtoipa tämä sitä tai ei.

EAN 9789512062100 Lk. 84.2, 287 sivua, koko 135 x 212 mm, kannen suunnittelu Liisa Holm, Gummerus Kustannus, syyskuu 2002 ISBN 951-20-6210-0 Sidottu

 

Metsäläisiä

 

metsäläisiäVihreä nuoripari muuttaa Tampereelta maalle tekemään etätyötä ja elämään ekoidylliä vanhassa kansakoulussa. Ilkka erakoituu heti ja mieluusti, mutta vaimo Salla kaipaa yhä sosiaalisia kontakteja. Sopeutuminen uuteen ympäristöön takkuaa ja johtaa lopulta suoranaisiin kahnauksiin naapurin sikatilallisen kanssa.  Kyläyhteisössä on muitakin asukkaita: maanviljelijöitä, historioitsija Riitta, jonka harrastuksiin kuuluu muinaissuomalaisten tapojen, uskomusten ja uskonnon elvyttäminen, ja salaperäinen virolainen Lydia, josta kerrotaan epämääräisiä tarinoita. Myös tamperelaiset ystävät muistuttavat itsestään sitein, joita ei niin vain katkaistakaan.
Raskaana oleva Salla ja modernia maailmanmenoa vihaava Ilkka kuvittelevat Uuhijärveä onnelaksi, jonne voi paeta muuttuvaa maailmaa, mutta he saavat huomata, että maailman pahuus yltää heidän mukanaan sinnekin. Yhteys on rikkoutunut eikä sitä saa ehjäksi enää vanhoilla taioillakaan. Päähän taottu jumalanpelko on ihmisiltä kadonnut, moraali hylätty, ja kun väärin kohdellut ihmiset kostavat, syyttömästä voi tulla sijaiskärsijä. Metsäläiset on kertomus yrityksestä hyvään, epäoikeudenmukaisuudesta ja kostosta.
Se kuvaa rajusti muuttunutta kaunista maata ja sen epävarmaa tulevaisuutta, jossa ahneus sanelee säännöt. Idyllinä alkanut romaani rämettyy vehreästä metsämaisemasta yhä synkemmäksi Alasalmelle ominaiseen tapaan, ja ennen kuin lukija huomaakaan, hän on keskellä petollista ja upottavaa suota.

EAN 978-951-20-5654-5 Lk. 84.2, 229 sivua, koko 133 x 203 mm, kannen suunnittelu Pirjo Toroskainen, Gummerus Kustannus,
syyskuu 2000 ISBN 951-20-5654-2 Sidottu

 

Vainola

 

vainolaVainola liikkuu kirjallisuuden eri alueilla ja rikkoo kepeästi viihteen ja taiteen raja-aitoja. Tapahtumapaikkana on jyhkeä jugendkartano Vainola. Kertojaminä saapuu synkkään sukulinnaan nuorena kartanonrouvana. Varsin pian hän joutuu huomaamaan, että avioliitto on vain kulissia ja että kartano kätkee ullakolleen ja kellareihinsa synkkiä salaisuuksia ja tuoreen avioliiton taivaalla väijyy monenlaisia uhkia. Romaani liikkuu reaaliajassa, eikä nuori kartanonrouva ole mikään muinaisaikainen sankaritar, vaan nykyaikainen maailmannainen, joka on matkustellut ja lukenut paljon. Hän valmistelee väitöskirjaa Jean Rhysistä. Rhysin lisäksi romaanin taustalla ovat, mainittuina tai mainitsemattomina, Daphne du Maurierin Rebekka ja Susan Hillin Rebekan varjo, Charlotte Bronten Kotiopettajattaren romaani ja D.H.Lawrencen Lady Chatterleyn rakastaja. Koska romaani on päiväkirjamuotoinen, lukija joutuu luottamaan kertojan näennäisen uskottavaan kerrontaan. Vähitellen lukijan luottamus alkaa kuitenkin horjua eikä hän lopulta ole varma, kuka huijaa ketäkin: kartanon isäntä vaimoaan, vaimo itseään, kertoja lukijaa vai Alasalmi kaikkia.
Alasalmen kuvia kumartamattomaan kirjailijankuvaan kuuluu hilpeä leikki kirjallisuuden tyylien, lajien ja kerrostumien kanssa. Tuloksena on moni-kerroksinen, kielellisesti luistava romaani, jonka voi lukea melodraamana, kauhukertomuksena, psykoanalyysin parodiana, postmodernina leikkinä tai kertojaproblematiikan kokeiluna.

EAN 9789512049912 Lk. 84.2, 252 sivua, koko 140 x 208 mm, kannen suunnittelu Heikki Kalliomaa, Gummerus Kustannus, tammikuu 1996 ISBN 951-20-4991-0 Sidottu

 

Onnellisia ihmisiä

 

onnellisia ihmisiäRomaani hyvin toimeentulevista ihmisistä, joiden silkoinen kuori on ohut ja murtuu sattuman oikusta. Marianne ja Jali asuvat tiilitalossa maaseutukaupungissa, heillä on kaksi pientä lasta ja hyvä toimeentulo. Ritva on lähikaupungin taidemuseossa töissä. Hänen, Jalin ja Mariannen kohtalot liittyvät toisiinsa omituisella, sattumanvaraisella ja järkyttävällä tavalla. Onnellisia ihmisiä on tarina keskiluokan sisällä muhivasta angstista ja turvattomuudesta. Se on kiehtova yhdistelmä vakavuutta ja julmaa huumoria. Alasalmi kirjoittaa kuin velho ja lukija joutuu tuon tuostakin hämmennyksiin.

EAN 978951204154-5 Lk. 84.2, 168 sivua, koko 140 x 208 mm, kannen suunnittelu Leena Kilpi, Gummerus Kustannus, tammikuu 1992
ISBN 951-20-4154-5 sidottu

 

Lopettajat

 

lopettajatKun Karita ja Sami kiertelevät pikkukaupunkinsa kaduilla, heidän eteensä ei tulla. Kumpikaan ei ole tottunut siirtymään sivulliseksi eikä antamaan periksi edes toisilleen. Väkivalta on heidän valtaansa. Mutta kun kuuman kesän kiihtyvät tapahtumat alkavat väistämättä purkautua, ei tulosta tarkoittanut kukaan. Lopettajat on kertomus alistamisesta, hyödyttömästä vihasta ja tappavasta apeudesta. Kirjan päähenkilöillä voisi olla elämä edessään, mutta kummallakaan ei ole.

ISBN 951-20-3691-6, kansi: Liisa Holm, sivumäärä 138, sidottu, Gummerus Kustannus 1990

 

Saana

 

saanaHurja esikoisromaani nuoren tytön syöksykierteestä
Saana aloittaa opiskelunsa vieraassa kaupungissa, tuntee alussa itsensä orvoksi ja etsii turvaa monelta taholta. Vähitellen tyttö kyllästyy opiskeluun ja siirtyy suoraan toimintaan. Hän asettuu alttiiksi aina vain kovemmalle kohtelulle, tuhoaa turvansa ja kolhii jatkuvasti itseään. Saana on traaginen hahmo, jonka kuvasta ei puutu parodisia piirteitä. Kamppaillessaan hyvän ja pahan välissä hän turvautuu haaveisiin ja valheisiin eikä tiedä mitä haluaa. Päivi Alasalmen teksti on rajua ja raadollista, runollista ja realistista.

ISBN 951-20-3293-7 Päällyksen kuva: Outi Pihlaja, typografia: Ragnar Ök, sivumäärä 175, luokka 84.2, Gummerrus Kustannus 1988, sidottu.

 

 

Takaisin KIRJAT sivuille.